Op de scooter met la grand-mère thai - Reisverslag uit Ayutthaya, Thailand van Marie Vandendriessche - WaarBenJij.nu Op de scooter met la grand-mère thai - Reisverslag uit Ayutthaya, Thailand van Marie Vandendriessche - WaarBenJij.nu

Op de scooter met la grand-mère thai

Door: Marie

Blijf op de hoogte en volg Marie

24 Juli 2011 | Thailand, Ayutthaya

Onder een dikke laag wolken (‘s avonds volgt ongetwijfeld het onweer) lijken de kleine kronkelstraatjes van Bangkok wel een uitgebreid saunalabyrinth. We lopen nu al een twintigtal minuten plezierig verloren in deze steegjes bij de rivier, op zoek naar de pier waar de rivierferry’s vertrekken. Wanneer we een tweede keer voorbij dezelfde straatventers lopen, die noedelsoep, curry’s en fruit verkopen onder een brug, krijgt een Thaise oma medelijden. Zonder Engels, maar met veel Thais gebrabbel, grijpt ze mijn arm vast en sleurt ze ons mee. Béné krijgt de eer haar plastieken zakje te dragen. We schuifelen door de straten terwijl ze onophoudelijk in het Thais brabbelt en giechelt. Op een bepaald moment houdt ze een tuktuk tegen en onderhandelt ze even met de chauffeur, maar waarschijnlijk vraagt hij een te hoge prijs, en dus schuifelen we niet-gemotoriseerd verder.

Enkele straten verder stopt ze ineens een muntje van 5 baht (12 eurocent) in m’n hand; Béné krijgt er ook eentje. Verwonderd kijken we elkaar aan, daarna nemen we zelf een muntje uit onze portemonnee en geven we haar muntjes terug. De Thaise oma glimlacht en sleurt ons vrolijk verder, tot ze op een straathoek ineens teken doet aan iemand aan de overkant. Plots stoppen er drie brommertjes voor onze voeten en moeten we bliksemsnel opstappen. We grijpen de schouder van onze chauffeurs vast, want als vrouw een brommertaxi nemen in Thailand, dat doe je: in zijzit. Een minuutje later is het voorbij: we zijn door de straat gezoefd, hebben alle obstakels vermeden en zijn nog heel! We overhandigen onze muntjes aan de brommerchauffeur, de Thaise oma wijst naar de pier, en zelf schuifelt ze naar een andere pier. Merci, grand-mère thai!

Een paar dagen later belanden we na een sauna-achtige rit op een nachttrein in Chiang Mai, een stad in het noorden die bol staat van de tempels. Terwijl we van de ene tempel naar de andere lopen, stap ik even een kleermakerswinkel binnen. Zouden ze misschien mijn broek kunnen herstellen, waar een knoopje van afgebroken is? Wederom zonder woorden, maar met gebaren, toon ik het probleem. De kleermaakster neemt prompt een nieuwe knoop en naait die even behendig vast, terwijl ik de broek nog aan heb! Op 2 minuten is de klus geklaard. Maar het meest verrassende? Ze wilt er absoluut geen geld voor aannemen! Elke keer weer sta ik te kijken van de vrijgevigheid en van de woordeloze communicatie.

En toch is het ook leuk om af en toe je nieuwsgierigheid te lessen met woorden - ik wilde zo graag weten wat er zich achter alle pracht en praal van de tempels en alle drukte in de straten afspeelt! In Chiang Rai, een stadje dicht bij de grens met Myanmar, vonden we hulp uit onverwachte hoek: een prof die mij nog literair en journalistiek vertalen heeft geleerd op Lessius. Hij heeft ons heel goed ontvangen in de stad waar hij nu een jaar woont, en vond het gelukkig niet erg dat we hem de oren van het hoofd vroegen. Zo zijn we te weten gekomen dat:

- 90% van de Thaise mensen op krediet leeft. Op zich zijn de Thaise salarissen hoog genoeg om de huur en het eten te betalen (een gemiddeld maandloon voor een kantoorjob is 6000 baht (€150), waarvan 3000 naar de huur van een erg basic appartement gaat, en 3000 naar eten en dagelijkse uitgaven). Het probleem is dat andere goederen, zoals gsm’s, auto’s en benzine, bijna even duur zijn als in Europa. Een gewone gsm kost dus een maandloon, een auto een absoluut fortuin.

- België en Thailand op elkaar lijken, wat de monarchie betreft dan toch. In Thailand wordt de koning, die nu 84 is, echt vereerd. Overal (op straat, in de huizen, in restaurants, zelfs op de bus waarin ik deze blog aan het schrijven ben) hangen portretten van Koning Bhumibol, die heel veel goeds heeft gedaan voor het land. Zijn portretten verdienen dezelfde eer als een Boeddhabeeld: nooit mogen je voetzolen naar hem gericht worden. Okee, de gelijkenissen tussen België en Thailand zijn tot hiertoe waarschijnlijk niet duidelijk. Maar wat als ik vertel dat de Thaise bevolking erg bezorgd is om wat er gaat gebeuren wanneer hun koning sterft? Zijn opvolger, de zestigjarige kroonprins, is namelijk niet van hetzelfde niveau als zijn vader, en geniet niet al te veel respect. Als de huidige koning verdwijnt, zou de lijm die de verschillende Thaise facties samenhoudt wel eens kunnen lossen.

- Af en toe, en vooral als er veel volk aan tafel zit, koken Thaise mensen dan toch thuis. Béné en ik vroegen ons af of het voor hen wel de moeite waard was om zelf te koken, want in elke stad en op bijna elke straathoek zijn er ontelbaar vele goedkope straatkraampjes die o-zo-lekker ruiken. ‘Uit eten’ is voor Thaise mensen dus geen luxe of speciale gelegenheid, zoals in België, maar wel een alledaagse gebeurtenis. Heerlijke noedelsoep met versbereide bouillon en stukjes geroosterde eend krijg je voor een 30-tal baht (75 eurocent), gestoomde jasmijnrijst met kruidig gestoofd varkensvlees kost ongeveer hetzelfde, en voor een groene curry met Thaise aubergines ben je weer ongeveer even veel kwijt. Voor de Thailanders en voor de ‘foodie’ toeristen zoals ik is het allemaal hemels, maar de keerzijde van de medaille is het leven van de straatventers. Aan de groenten, noedels, etc. voor het noedelsoepje dat zij aan 25 baht verkopen, zijn zij namelijk 22 baht kwijt. 3 baht (ongeveer 7 eurocent) winst op elk bord, da’s niet veel. De prijzen opdrijven kunnen ze niet, omdat het aanbod zo groot is. De economie die weer roet in het eten strooit...

- Thaise mensen enorm gul en enorm sociaal zijn. Je hoeft maar een paar Thailanders samen te zetten op één kamer, en binnen de 5 minuten praten ze alsof ze al jarenlang vriend(inn)en zijn. Eten wordt altijd gedeeld, en ‘hoe meer zielen, hoe meer vreugd’ gaat hier zeker op. En zo komen we dus terug bij de vinnige Thaise grand-mère en de gratis broeksknoop in Chiang Mai: zo zijn ze hier nu eenmaal!

Er is nog veel meer te vertellen, maar nu ga ik slapen, want morgen staan we vroeg op om de 14e-eeuwse ruïnes van Ayutthaya te verkennen. Volgende keer lees je dus wat een monnik ons verklapte tijdens ‘monk chat’ in Chiang Mai, vertel ik over twee wilde dagen in de jungle rond Chiang Rai en geef ik een paar Thaise keukengeheimen prijs die ik geleerd heb tijdens de kookles op de organische boerderij tussen de rijstvelden.

PS: Hieronder alvast enkele foto’s van Bangkok, de hectische hoofdstad van dit kleurrijke land.

• 23 Juli 2011 - 20:09

Marja:

Ja Marie , zo zie jij wel de hele wereld .
    In ieder geval volgen we jouw verhalen met veel spanning .
    We wensen je nog veel reisgenot en wij hier genieten van jouw verhalen natuurlijk !
    Marie , hou je goed en tot de volgende!
    Dikke kus ,
    Marja

• 24 Juli 2011 - 08:39

Tom & Co:

Prachtige foto's!

Grtjs vanuit herfstig België. Ook van 'Georgeke' die nu flink kruipt :)

xxx

• 25 Juli 2011 - 09:14

Karolien:

Je ziet er stralend uit vriendin! :-) x

• 26 Juli 2011 - 08:28

Monique:

Marieke, blij je zo te zien stralen, en opnieuw zulke leuke verhalen, en straf dat je daar je prof tegenkomt. Terwijl wij de vorderingen van Ruben bewonderen komen we heel wat te weten van wat er in de wereld omgaat. dank dat je ons meeneemt!